facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Три награди за БАН в кампания „Чудесата на България“

Сряда, 20 Декември 2017

DSC01101Българската академия на науките получи три награди в рамките на кампанията „Чудесата на България“ за 2017 г., организирана от в. „Стандарт“. Отличени бяха три археологически обекта, които се ръководят от учени от БАН.

DSC01111Министърът на културата Боил Банов отличи като победител в раздела за най-древните чудеса на България най-стария град в Европа - Провадия-Солницата. Наградата беше връчена на заместник-председателя на БАН чл.-кор. Васил Николов, който ръководи археологическата дейност в праисторическото селище. Провадия-Солницата е част от първата европейска цивилизация и като българи трябва да сме горди от този факт, каза чл.-кор. Николов.

DSC01091В категорията „Археологическо откритие 2017“ награда получи директорът на Националния археологически институт с музей доц. д-р Людмил Вагалински. Вицепрезидентът Илияна Йотова го отличи заради постиженията му в областта на подводната археология. Доц. Вагалински благодари на целия екип, който работи по проекта и добави, че съвместните им усилия извеждат подводната археология в България на световната сцена.

Доц. Вагалински стана носител и на отличието дестинация "Културно-историческо наследство 2017“. Той беше награден заедно с представител на ръководството на община Петрич за работата си по античния град Хераклия Синтика.DSC01114