facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Националният събор в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики на UNESCO

Четвъртък, 12 Януари 2017


2015 - 12016 година ще бъде запомнена от специалистите от ИЕФЕМ – БАН с едно от най-големите техни постижения в опазването на културното наследство на световно равнище. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на UNESCO.

Това стана по време на единадесетата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство в Адис Абеба (Етиопия), която се състоя на 1 декември 2016 г. След Бистришките баби, Нестинарството, Чипровските килими и Празника Сурова в Пернишко, това е петото вписване в листите на нематериалното културно наследство на UNESCO, подготвено като кандидатура от специалисти на ИЕФЕМ – БАН.

Екипът от учени на ИЕФЕМ – БАН, който работи по кандидатурата на Копривщица, включва проф. д. изк. Лозанка Пейчева, доц. д-р Николай Вуков и гл. ас. д-р Лина Гергова. В своята работа те бяха подпомогнати от копривщенци, от експерти в Министерството на културата и други национални институции. Разбира се основната заслуга е на всички участници в събора на Копривщица и най-вече на носителите на традицията.

Националният събор на народното творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. Оттогава до днес на всеки пет години поляните на местността „Войводенец“ събират изпълнители на народни песни и инструментални мелодии, на танци и обичаи от цялата страна, които представят майсторството си в пресъздаването на елементи на нематериалното културно наследство, характерно за тяхната локална култура. Популяризират се и традиционните за България занаяти.