facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Учени от БАН с доклади и отличия на 100-я Индийски научен конгрес

Понеделник, 28 Януари 2013

dsc 0006Сред поканените на Индийския научен конгрес бяха и двама учени от Българската академия на науките – проф. Иван Недков от Института по електроника и проф. Костадин Костадинов от Института по механика. Двамата представиха доклади за постиженията на българската наука в областта на магнитоелектрониката и микро-роботиката. Българските учени бяха отличени с плакети за водещи научни резултати.

dsc00973

photo 433

От 3-ти до 8-ми януари 2013 г. се проведе 100-ият Индийски научен конгрес. Това е едно от водещите ежегодни събития в научния живот на страната. За място на форума беше избран град Колката (старото име е Калкута), където преди 100 години той е бил проведен за първи път. От университетите на този град, с многогодишна история и население от порядъка на 16 млн. жители, са излезли признати научни колоси. Четири Нобелови награди са били присъдени на негови граждани, в това число и първата Нобелова награда за литература дадена на не-европеец, през 1913 г. – на Рабиндранат Тагор.

Конгресът се проведе под егидата на министър - председателя на Индия д-р Манмохан Синг (Manmohan Singh), а на откриването присъстваха президентът на страната Пранаб Мукхержи (Pranab Mukherjee) и членовете на правителството. 

dsc00956

В речите на представителите на правителството науката беше определена, като най-важен приоритет за развитие на страната и бяха декларирани амбициите на Индия в най-близко време да стане 5-та държава в света по инвестиции (процент от БВП) в научни изследвания и иновации. Бяха фокусирани и приоритетните научни области за страната от Министъра на науката и технологиите г-н Реди (Sri S. Jaipal Reddy), развити в Национална програма за наука и иновации до 2020 г. Присъства и екс-президентът на страната д-р Калам (Abdul Kalam), който е известен учен в областта на инженерните науки. 

В конгреса участваха над 10 хиляди учени от целия свят – сред тях бяха носителите на Нобелова награда за биология през 2009 г. д-р Рамакришнан (Venkatraman Venki Ramakrishnan) и по химия за 2010 г. д-р Негиши (Dr. Ei-ichi Negishi), директорът на ЦЕРН д-р Хьоер (Dr. Rolf-Dieter Heuer) и др.