facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Среща на Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров със световноизвестния океанолог проф. Бил Райън

Вторник, 17 Септември 2013

sre6 dsc 0069Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров проведе среща със световноизвестния учен- океанолог проф. Бил Райън от Университета в Колумбия.От името на БАН, акад. Воденичаров връчи на проф. Райън почетен знак на Академията, за неговото изключително съдействие и съвместна научно-изследователска дейност с учени от Българската академия на науките.

“Вашите изследвания в областта на океана и морското дъно, чрез създаване и използване на съвременни технологии за измерване, базиране на кораби и подводни превозни средства, са от решаващо значение за световната наука. Ние ценим Вашия принос в научните изследвания, чрез включването на информация от наземни и спътникови наблюдения на дъното на океана в проекта Google, което дава възможност на много хора да се запознаят с тази непозната земя - дъното на океана . Вашите съвместни българо - американските научни изследвания в Черно море, са ценен принос в развитието на океанографията.” – се казва в   Поздравителния адрес до проф. Райън.

Проф. Бил Райън е участник в последната морска експедиция с научно-изследователския кораб “Академик”, на Българската академия на науките. В рамките съвместните научни дейности са били открити специфични данни за Черно море. Целта е да бъде развита съвместната идея за използване на енергийните ресурси на Черно море, които при сполучливо решение ще направят енергийно независими България и всички страни от Черноморския регион.