facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

С традиционна панихида Българска академия на науките почете паметта на Иван Евстратиев Гешов

Вторник, 11 Март 2014

pan dsc 0095През тази година се навършват 90 години от смъртта на големия български държавник, политик, учен и благодетел.Панихидата бе отслужена в храм „Света София” от Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, отец Ангел Ангелов, протосингел от Софийската митрополия и отец Веселин Арнаудов. 

На церемонията присъстваха зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов, редица академици, член-кореспонденти, директори на институти към БАН, научни секретари и др.

Бяха изпратени цветя от Народното събрание на Република България.

Традицията ежегодно да се отслужва панихида в памет на българския общественик беше възстановена през 2012 г. от Българска академия на науките.

В своето завещание акад. Гешов е записал на ежегодната панихида в негова памет свещеник от висшия църковен клир да говори за човешките добродетели, за любовта между хората и сговора между балканските страни. В съответствие с волята му епископ Тихон произнесе слово, в което подчерта, че акад. Гешов е бил човек, който дълбоко е вярвал, че най-ценно е да добродетелстваш и да насаждаш добродетели. Той призова българските учени да извеждат името му на преден план в обществото, защото е пример за това, че дори когато човек придобие най-високи знания, ако не служи с тях на народа си, живота му няма смисъл.

Зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов припомни, че бащата на Иван Гешов е изпратил сина си да учи в Англия и след като се е изучил, той се е завърнал в България и се е включил в борбата за освобождението и в последствие – в управлението на държавата. Акад. Дамянов изрази надежда, че българските деца, отишли да учат в чужбина, ще се завърнат у нас, за да вземат участие във възраждането на България, от което в момента тя се нуждае. През тази година се навършват 130 години от избирането на Иван Евстр. Гешов за член на Българското книжовно дружество, преименувано в Българска академия на науките през  1911 г., Акад. Дамянов завърши словото си с думите, че на България са необходими именно личности като Иван Гешов, които във всеки етап от живота и дейността си искат свобода и свободолюбие наред с доброто образование и добрата наука.