facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Научна сесия „Стефан Стамболов – български национален лидер” – 160 години от рождението му се проведе в БАН

Четвъртък, 30 Януари 2014

stb dsc 0247Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров  получи почетен знак "Стефан Стамболов"Научна сесия, посветена на 160-ата годишнина от рождението на Стефан Стамболов (1854-2014) и 145-ата годишнина на Българската академия на науките се проведе днес, 30 януари 2014 г., в Големия салон на БАН.

Председателят на Академията акад. Стефан Воденичаров  откри честването с доклад на тема „ „Академикът” Стефан Стамболов”. В изказването си акад. Воденичаров акцентира върху връзката между феномена Стамболов и науката и по-специално Българската академия на науките. „В случая може да се говори за няколко аспекта: за академика Стамболов, за научните изследвания, посветени на него и за богатия му архив, който се съхранява в Научния архив на БАН ”, посочи акад. Воденичаров.

Експертни оценки за извънредната ценност на част от документите във фонда на Стефан Стамболов през годините са правени от наши учени като акад. Христо Христов, акад. Иван Снегаров, акад, Михаил Арнаудов, проф. Ярослав Йоцов и акад. Димитър Косев, припомни в словото си акад. Воденичаров и в заключение отбеляза:

 „При всичките „за“ и „против“, Стамболов си остава значима лидерска фигура в българската история, чието наследство ще продължава да бъде изучавано и преосмисляно, ще бъде обект на научни спорове и дискусии”.

По време на научната сесия, с почетен знак „Стефан Стамболов” за 2013 г. бяха удостоени   вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова  – за лидерски принос към българската държавност, Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров – за лидерски принос в духовността и проф. Андрей Пантев (изследовател на Стефан Стамболов) – за лидерски принос в гражданското общество.

От името на Българската православна църква видинският митрополит Дометиан благослови наградените и всички гости – представители на българската държавност, наука, култура и духовност.

При откриването на осмата научна сесия по лидерство бяха прочетени поздравителни адреси, изпратени  по повод отбелязването на годишнината, от председателя на НС Михаил Миков, министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на външните работи Кристиан  Вигенин и Бойко Борисов – ПП ГЕРБ.

Във втората част на форума доклади изнесоха известни наши учени - проф. Михаил Неделчев („Поетът Стамболов”), проф. Илия Тодев („Стефан Стамболов – българският Ришельо”), проф. Христо Йонков („Стефан Стамболов в Априлското въстание”), акад. Константин Косев ( „Германия и Стефан Стамболов”), доц. Милен Куманов  („Стефан Стамболов и Захарий Стоянов”) и Десислава Костадинова („Въпросът за политическото лидерство на Народнолибералната партия след убийството на Стефан Стамболов”).

Организатори на научната сесия са Българската академия на науките, Столична голяма община, Институтът по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, Университетът по библиотекознание и информационни технологии и Националният военноисторически музей.

В началото на събитието, на церемония пред паметника на Стефан Стамболов, участниците в сесията поднесоха цветя, а кметът на София Йорданка Фандъкова произнесе тържествено слово.


Носители на „Почетен знак за лидерство Ст. Стамболов” в предишни години са президентите на Република България д-р Желю Желев и д-р Георги Първанов, омбудсманът Гиньо Ганев, акад. Антон Дончев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, Българските патриарси Максим и Неофит и други.