facebook

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

Изложба "България за Япония"

Четвъртък, 09 Януари 2014

 

plakat bg japОт 15 януари до 7 февруари 2014 г. в Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) в София ще се състои инициативата „България за Япония“ – официална церемония и изложба, по повод 55 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония.

Съвместната инициатива на ИЕФЕМ към БАН и специалност „Японистика“ към СУ „Св. Кл. Охридски“ е резултат от желанието на двете страни да участват активно в популяризирането на японския език и култура в България. В началото на юбилейната за дипломатическите отношения година, изложбата „България за Япония“ ще представи на българската публика както елементи на японската традиционна култура, така и инициативи и проекти на специалност „Японистика“, които целенасочено работят за междукултурния диалог между България и Япония. Основен акцент в изложбата е инициативността и творчеството на младите японисти, които с ентусиазъм, разбиране и любов влагат усилия, както за изучаването на далекоизточната култура, така и за нейното интерпретиране и популяризиране в България. Представят се и две нови печатни издания, а именно – сборникът с доклади от юбилейна конференция на специалност „Японистика“, в който има разнообразна палитра от научни статии на широк диапазон специалисти от страната и чужбина; и студентското списание „Кръг“ – първото по рода си издание в България, в което студентите представят различни елементи от японската култура на широката публика. 

Събитието е съвместен проект на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей и специалност „Японистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ под патронажа на посолството на Япония в България, със съдействието на „ДЖАЙКА“ и „Дружеството за приятелство България Япония“.

plakat bg jap 1