facebook

Новини

Събранието на академиците към БАН избра проф. Клаус фон Клитцинг от Германия за чуждестранeн член на Академията

ban2012На 5 юни 2014 г. Събранието на академиците към БАН избра за Чуждестранен член на БАН проф. Клаус фон Клитцинг от Германия. Проф. Клитцинг е немски физик, известен с откриването на квантовия ефект на Хол, за което е удостоен с Нобеловата награда по физика през 1985 година.

Той е роден през 1943 година, завършва физика в Техническия Университет в Брауншвайг през 1969 година. Защитава докторска дисертация в Университета Вюрцбург през 1972 г. и се хабилитира през 1978 година. След това работи в Оксфорд и Гренобъл, където открива експериментално квантовия ефект на Хол. От 1980 година е професор в Техническия университет в Мюнхен. Клаус фон Клитцинг е директор на Института Макс Планк по твърдо тяло в Щутгарт от 1985 г., където работи и до сега в областта на нискоразмерните електронни системи.

Електромагнитната константа RK = h/e2 = 25 812.8074434 (84) Ω, е наречена в негова чест като “константа на фон Клитцинг“. Константата на фон Клитцинг даде възможност за създаване на нов еталон на единицата за електрическо съпротивление. Това откритие има огромно значение за метрологията и физиката, защото направи възможно дефинирането на всички единици на физическите величини само чрез фундаменталните физични константи.

В допълнение към Нобелова награда професор фон Клитцинг е награден с Walter - Schottley наградата на Германското физическо дружество, Hewlett Packard наградата на Европейското физическо дружество и редица почетни докторски степени от над 20 университета и над 32 академии в цял свят. Професор Клаус фон Клитцинг е публикувал над 500 научни труда, които са цитирани над 11 000 пъти, като h-фактора му е 47.

Професор Клаус фон Клитцинг многократно е посещавал България и активно подкрепя работата на българските учени. Той участва в две конференции, организирани от Хумболдовия съюз в България – през 2005 г. във Варна и през декември 2013 г. в София. Освен интересните му лекции по физика той е активен участник в кръглата маса и дикусиите, посветени на проблемите на образованието и науката в България. По време на последното си посещение, професор Клаус фон Клитцинг посети за кратко Института по електроника на БАН.