facebook

Научно сътрудничество между Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата

 

Изложба "Сведения за богомилите" в БАН

KoricaИзложба "Сведения за богомилите" ще бъде открита на 13 април 2016 г. от 16 ч във фоайето на БАН. Събитието е част от научната програма на българо-македонския проект "Богомилско движение и богомилска книжнина". Дело е на проф. Мая-Ангеловска-Панова и проф. Вера Антич от Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ).

Прочети още...

Представяне на научния сборник „Модернизъм в българската и македонската литература на XX век. Сходства и различия“

korica sbornik copyНа 25 февруари 2016 г. (четвъртък), от 17 ч. в Големия салон на Българска академия на науките (ул.“15 ноември“1) Институтът за литература към БАН ще представи научния сборник „Модернизъм в българската и македонската литература на XX век. Сходства и различия“.

Прочети още...

Българо-македонска конференция, посветена на Дебърска и Самоковска художествени школи през XVIII и XIX век

za snimkaНа 23 октомври 2015 г. в Заседателната зала на Института за изследване на изкуствата (ул.“ Кракра“ 21) ще се състои българо-македонска конференция на тема "Изкуството наXVIII и XIXвек. Дебърска и Самоковска художествени школи".

Прочети още...

Българо-македонска магистърска програма по проект между БАН и МАНУ „Българо-македонското научно и иновационно сътрудничество: балкански и европейски перспективи“

ban zgradaСреща по проект „Българо-македонското научно и иновационно сътрудничество: балкански и европейски перспективи“ се състоя на 4 ноември 2015 г. във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Срещата е по инициатива на ръководителите на проект между БАН и МАНУ, акад. Люпчо Коцарев (зам.-председател на МАНУ) и проф. д.ик.н. Росица Чобанова (Институт за икономически изследвания-БАН).

Прочети още...

БАН и МАНУ отбелязаха заедно 112-та годишнина от Илинденско- Преображенското въстание

DSC04968Научна конференция, посветена на освободителните борби на Македония от Източната криза до Балканската война

Българската академия на науките (БАН) и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) организираха научна конференция на 24 и 25 юли 2015 г. в Битоля (Р. Македония)на тема „Освободителните борби на Македония от Източната криза до Балканската война“. Конференцията събра изтъкнати учени историци и литературоведи от България и Р. Македония. Идеята на организаторите е събитието да се превърне в традиция, като следващата година България ще е домакин на конференцията.

Прочети още...