facebook

Международна конференция на тема "Културна интеграция, трансфери, знаци на паметта"

unnamedИнститутът за изследване на изкуствата организира международна конференция на тема "Културна интеграция, трансфери, знаци на паметта", която ще се проведе на 27 и 28 октомври в зала 207 на БАН-Администрация. В събитието ще участват учени от България, Македония, Полша и Корея, работещи в областите на изкуствата, литературата, социологията и балканистиката.

Интеграцията и трансферите ще бъдат разгледани в широк аспект – от исторически смеси, наслагвания във вид на традиция през влияния в резултат на политическа хегемония, през формите на принудително интегриране или такова в резултат на свободен избор, през търсене на екзотика през вековете чрез смесване на източна и западна традиция, до всички форми на механични съчетания, експериментиране с контакти, връзки и синтези.

Това е втората поред конференция в рамките на научния проект между БАН и МАНУ „Културна интеграция и устойчивост”с координатори от двете страни проф. Милена Божикова от Института за изследване на изкуствата и акад. Катица Кулавкова от Македонската академия на науките.