facebook

Кой ще бъде българското лице на науката за 2014г.?

Вторник, 11 Март 2014

145g.ban 2.jpgТази година, по повод 145-годишнината от създаването на БАН, ще се проведе и специален кастинг за Академията на 28 март
• Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин.
• Победителят ще представи България на международния финал в Обединеното кралство.
• Победител през 2012 г. беше Борис Ценов (от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН)
• БАН е партньор на конкурса от първото му издание през 2007 г.

Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, станал международен благодарение на Британски съвет, се провежда в над 25 страни по целия свят. Понякога оприличаван на "Евровизия за учени”, международният финал събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят. Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави. 

България участва в конкурса още от самото му начало преди 8 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката и Форум Демокрит. От тази година „Лаборатория за слава FameLab” се подкрепя и от Аурубис България, чиято дейност намира широко приложение в редица технологични сектори – електротехника, електроника, химическа индустрия, строителство и автомобилостроене. Аурубис ще предоставят и специалната награда, която компанията ще даде на един от финалистите. Основни медийни партньори са National Geographic Channel Bulgaria и Българската национална телевизия.
 
Пълната информация за конкурса, неговия формат, кастингите, организаторите, как се кандидатства, кой може да участва, датите за провеждане на различните етапи, както и онлайн формуляр за регистрация може да бъде намерен на уебсайта на конкурсa http://www.famelab.bg/