facebook

XIX зимен семинар на младите учени и докторанти по интердисциплинарна физика

Понеделник, 05 Декември 2016

DSCN6415За деветнадесети пореден път Институтът по физика на твърдото тяло (ИФТТ) организира зимен семинар за млади учени и докторанти на тема „Интердисциплинарна физика“. 

Зимен семинар‘2016 г. се проведе от 2 до 4 декември в Творческия дом на БАН в Копривщица със съдействието на Центъра за обучение при Академията. Началото на инициативата по „Интердисциплинарна физика“ е поставено в средата на деветдесетте години на миналия век, като инициатор на форума е проф. Ренна Дюлгерова. Целта е младите учени и докторанти от институтите на Научен комплекс 2 на БАН, представяйки своите изследвания, да установят контакт, който да им помогне за решаването на възникналите проблеми и за създаване на колективи за съвместни проекти.

DSCN6438В програмата на семинара бяха включени лекции на изявени български учени, работещи в различни актуални области на физиката, свързани с изследвания на атмосферата и магнитната активност на звездите, на меката и жива материя, на плазмата и използването на импедансната спектроскопия като метод за анализ.

Почетният гост на семинара, проф. Ренна Дюлгерова запозна младите учени с едно негативно явление в науката - плагиатството, което е твърде разпространено у нас и по данни на списание Science България заема първо място в Европа. Последната лекция бе с практическа насоченост и съдържаше полезна информация за успешно изпълнение и управление на проекти.