facebook

Kонкурс "Лаборатория за слава FameLab" 2013

Вторник, 19 Февруари 2013

famelabКой ще бъде българското лице на науката за 2013г.?

За седма поредна година конкурсът "Лаборатория за слава FameLab" търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Победителят ще представи България на международния финал във Великобритания.

Кой може да участва?

Целта на конкурса "Лаборатория за слава FameLab" е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно, пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание.Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите науки – това могат да са например преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, или студенти със задълбочени познания и опит от своята област.

Формат на конкурса - Конкурсът "Лаборатория за слава FameLab" се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две триминутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Явяването на кастинга е с изпълнение във формат по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

Регистрация - Пълна информация за условията за участие, както и онлайн формуляр за регистрация може да бъде намерен на уебсайта на конкурса Famelab.bg, като през 2013 г. са планирани три кастинга – на 23 февруари, 16 март и 6 април, които ще се проведат в сградата на Британски съвет в София.

Жури - Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично.

Награди - Една от най-големите награди за всички финалисти, които бъдат избрани на първоначалните кастинги, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели. Тази година майсторският клас ще бъде воден от звездата на Би Би Си Куентин Купър.

За спечелилите първо, второ и трето място на националния финал са предвидени парични награди съответно по 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. 
Освен това победителят ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката като Британски съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му.

България участва в конкурса още от самото му начало преди 7 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието, младежта и науката и Форум Демокрит. От тази година се присъедини и българската компания "Уолтопия" (Walltopia).

За повече информация: http://famelab.bg/