facebook

БАН чества 148 години от създаването си

Четвъртък, 12 Октомври 2017

148 DSC_016611 проекта бяха отличени по съвместната програма на Българската академия на науките и Министерството на образованието и науката за подпомагане на млади учени за 2016 г. Церемонията по награждаването се проведе в рамките на тържественото събрание по случай 148-aта годишнина на БАН. Отличията връчиха министър Красимир Вълчев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

148 DSC_0035Българската академия на науките е дала плеяда от блестящи учени, намерили световна реализация. В момента в Академията работят над 500 млади хора, на които посвещаваме днешното тържествено събрание, каза в словото си председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева. Тяхното кариерно развитие като учени на европейско и световно обаче зависи от промяна на политиката на финансиране на научните изследвания в България, защото иначе те ще потърсят реализация извън страната.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски представи актуалните проекти с висока обществена значимост, които доказват интердисциплинарния характер на Академията. БАН е желан партньор на международната сцена и е най-добрият посланик на науката зад граница, каза още акад. Ревалски.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че българската наука е изправена пред редица предизвикателства и добави, че успехът на съвместната програма между МОН и БАН ще вдъхнови все повече млади хора да създават наука на световно ниво.148 DSC_0053

Поздравителни адреси по повод 148-ата годишнина на БАН бяха прочетени от името на президента Румен Радев, председателя на НС Димитър Главчев, както и от парламентарната комисия по образование и наука.

На тържественото събрание в сградата на Българската академия на науките присъстваха народни представители, дипломати, общественици и представители на научната общност.