facebook

Започва новата програма VarSITI на Комитета по слънчево-земна физика

Петък, 10 Януари 2014

knigaНа 13 януари 2014 г. започва новата 5-годишна научна програма „Слънчевата изменчивост и влиянието й върху Земята” (VarSITI – Variability of the Sun and Its Terrestrial Impact) на Научния комитет по слънчево-земна физика SCOSTEP. Учени от цял свят ще изследват защо Слънцето е толкова слабо напоследък и как ще повлияе това върху Земята и околоземното космическо пространство.

SCOSTEP е комитет към Международния съвет за наука (ICSU), чиято цел е „развитие на науката на света за благото на обществото”. SCOSTEP се занимава основно със слънчевите въздействия, които имат значение за живота и обществото на Земята, като влиянието на Слънцето върху измененията на климата, влиянието на космическото време върху надеждността на космически и наземни системи, комуникации, навигация и др. 

След много успешната програма „Климат и време на системата Слънце-Земя” (CAWSES –  Climate and Weather of the Sun-Earth System), завършила в края на 2013, VarSITI ще изследва периода на намаляваща слънчева активност, която е на най-ниското ниво от началото на космическата ера. 

Програмата VarSITI е създадена с колективните усилия на световната научна общност през последната година и обединява усилията на учени от различни страни и от различни области на науката. Ще се стимулира и участието на студенти и млади учени, като ще се отдели и специално внимание на популяризирането и разпространението на знанията.

Програмата се състои от четири проекта, ръководени от международни екипи, съсредоточени около основните проблеми в слънчево-земната физика – до каква степ разбираме и можем ли да предвидим измененията на слънчевата активност,  навлиза ли Слънцето в период на дълбок минимум на активността, каква е вероятността за възникване на екстремни слънчеви събития и колко силни могат да бъдат те, как се разпространяват смущенията от Слънцето до Земята,  можем ли да предвидим геомагнитните смущения, които предизвикват те и каква е ролята на Слънцето за измененията на климата?

Започна сформирането на работни групи по отделните проекти. Интересуващите се могат да се свържат с двамата съпредседатели проф. Катя Георгиева от Института за космически изследвания и технологии към БАН ( Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  и проф. Казуо Шиовава ( Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ). За по-подробна информация посетете  www.varsiti.org