facebook

Международна научна конференция на тема „Полша и поляците в новата българска история (средата на XIX – средата на ХХ век)“

Вторник, 14 Януари 2014

Институтът за исторически изследвания към БАН и Посолството на Република Полша в България организират международна научна конференция на тема „Полша и поляците в новата българска история (средата на XIX – средата на ХХ век)“.

Конференцията ще се проведе на 21 март 2014 г. в София.

Предложената тема обхваща няколко проблемни групи:
-  Участие на поляци в Българското Възраждане
- Полско участие във войната от 1877-1878 г.; многообразие в представите на българи и поляци за император Александър II
- Поляци в българската следосвобожденска политика, икономика, култура (1878-1918 г.)
- Българи в полски учебни заведения и институции до Втората световна война 
-  Полша и България след  Първата световна война до Парижкия мир през 1947 г. Дипломация, политика, икономика, култура.

До края на януари 2014 г., можете да изпратите вашите теми за участие, както и кратко резюме на адрес:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  за Аделина Константинова.За допълнителни въпроси: GSM 0884/716782; e-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. – доц. Йорданка Гешева.

Предвижда се материалите от конференцията да бъдат публикувани в специална книжка насп. „Исторически преглед”. За целта Ви молим да изпратите докладите си в обем до 15 стандартни страници (научен апарат под линия) до края на април 2014 г. на посочения електронен адрес.