facebook

ПОКАНА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА СТИПЕНДИИ ЗА НОРВЕГИЯ, ИСЛАНДИЯ И ЛИХТЕНЩАЙН

С цел засилване на сътрудничеството с Норвегия , Исландия и Лихтенщайн, с които страни по правило няма контакти, е отворена покана за кандидатстване за стипендии за изследователи, административни служители и докторанти с цел обучение, изнасяне на лекции, обмяна на опит и провеждане на изследвания във всички научни направления. Мобилностите могат да бъдат от 1 до 3 седмици (за изследователи и административни служители) или от 1 от 4 месеца (за докторанти). Покриват се всички разходи, вкл. пътни, при размер на грантовете от мин. 1700 евро за 1 седмица до мах. 2500 за 3 (за изследователи и адм. служители) или от 1700 до 5300 евро (за докторанти). При необходимост допълнително се поема такса правоучастие до 600 евро. 

Прочети още...

Ярката комета C/2012 S1 (ISON) преминава в близост до Земята, съобщават астрономите от БАН

Понеделник, 25 Ноември 2013

lspn comet halleyВ следващите дни ще бъдем свидетели на много интересно и рядко астрономическо явление – преминаването на ярка комета в близост до Земята. Кометата е C/2012 S1 (ISON), открита на 21 септември 2012 г. от астрономите Артём Новичонок и Виталий Невский. Откритието е направено близо до Кисловодск (Русия) с 40-см телескоп, който е част от International Scientific Optical Network (ISON). Именно на тази мрежа от телескопи е кръстена и кометата.

Прочети още...

Среща на Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров със световноизвестния океанолог проф. Бил Райън

Вторник, 17 Септември 2013

sre6 dsc 0069Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров проведе среща със световноизвестния учен- океанолог проф. Бил Райън от Университета в Колумбия.От името на БАН, акад. Воденичаров връчи на проф. Райън почетен знак на Академията, за неговото изключително съдействие и съвместна научно-изследователска дейност с учени от Българската академия на науките.

Прочети още...

Откриване на обновената сграда на Хидрометеорологична обсерватория в гр. Кърджали

Четвъртък, 14 Ноември 2013

На 15 ноември 2013 г. , в 11:00 часа, ще бъде открита официално обновената Хидрометеорологична обсерватория в гр. Кърджали. Тя е част от структурата на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН.

Прочети още...

„Ревизия на Конституцията на Република България”

Сряда, 24 Април 2013

ban sgradaНа 19 април 2013г. в Пловдивския университет беше представена книгата на гл. ас. д-р Христо Паунов „Ревизия на Конституцията на Република България”. Авторът е  докторант в Института за държавата и правото към БАН.

Прочети още...

ЛЕКЦИЯ НА ПРОФ. Д-Р JOOST VAN DER MULLEN – НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА НА ИФТТ “АКАД. Г. НАДЖАКОВ”-НА ЛЕНТА

Петък, 04 Октомври 2013

lecture2На 03.10.2013 год. професор д-р  Joost van der Mullen  получи от директора на Института по физика на твърдото  тяло към Българска академия на науките (ИФТТ-БАН) акад. Александър Петров грамота и Почетния знак на ИФТТ “Акад. Г. Наджаков” - на лента. 

Прочети още...

СВЕТОВНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА УЧЕНИТЕ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ЕДНОГОДИШНИ СТИПЕНДИИ ЗА МЛАДИ УЧЕНИ

Петък, 12 Април 2013

ban sgrada

Прочети още...

Операта "РИТА" отново ще бъде поставена в Българската академия на науките

Петък, 04 Октомври 2013
picture33Поради засиления интерес, на 8 октомври 2013 год., от 19.00 часа, в Големия салон на Българската академия на науките отново ще бъде представена операта “Рита”. 

Прочети още...

Учени от БАН с доклади и отличия на 100-я Индийски научен конгрес

Понеделник, 28 Януари 2013

dsc 0006Сред поканените на Индийския научен конгрес бяха и двама учени от Българската академия на науките – проф. Иван Недков от Института по електроника и проф. Костадин Костадинов от Института по механика. Двамата представиха доклади за постиженията на българската наука в областта на магнитоелектрониката и микро-роботиката. Българските учени бяха отличени с плакети за водещи научни резултати.

Прочети още...