facebook

Научно събрание по повод 160 години от рождението на акад.Стефан Панаретов

Вторник, 15 Октомври 2013

pan dsc 0031-001По повод 160 години от рождението на акад. Стефан Панаретов Българската академия на науките и Българската асоциация по международно право организираха научно събрание, което се проведе на 14.10.2013 год. в БАН.

На събитието присъстваха Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, Председателят на Българската асоциация по международно право чл. кор. проф. д-р Александър Янков, главният секретар на Асоциацията доц. Маргарит Ганев, Игор Дамянов – бивш министър на образованието и науката, Диана Ковачева – бивш министър на правосъдието,проф. Стефан Хаджитодоров – съветник на Председателя на БАН, настоящият и бившият областен управител на Сливен Корнелий Желязков и Марин Кавръков, зам.-кметът по образованието и културата Иван Славов, кметът на село Панаретовци, преподаватели от СУ и от УНСС, учени от Българската академия на науките.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров подчерта факта, че акад. Стефан Панаретов е бил действителен член на Българската академия на науките и е направил значими дарения в нейна полза със завещанието си.
Стефан Панаретов е роден в Сливен. Той е възпитаник  и дългогодишен преподавател по български език в Robert college – Istanbul. На 10-ти декември 1914 г. става първия български пълномощен министър в САЩ и заема този пост, с кратко прекъсване в периода 1919-1921 г., до 1925г. Завършва жизнения си път през 1931 г. в Washington D.C., където е погребан. Заедно със съпругата си Лидия Гейл завещава значителни суми на БАН  и на Американския колеж в София.

pan sc 0016-001