facebook

Изложба-акварели на художника Георги Терзиев

izlojba-akvareli-ethnoНа 8 май от 18.00 ч. в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей– БАН отваря врати изложба-акварели на Георги Терзиев.

Прочети още...

Изложба „СВОБОДАТА.NET” в Етнографския музей

Петък, 27 Септември 2013

d.mitkov.moite.mrejiOткриване на изложбата: 2 октомври 2013 г. (сряда) от 18:00 часа, в залите на Етнографския музей

Прочети още...

Oткриване на гостуваща изложба "С ПРЕКЛОНЕНИЕ КЪМ СВЕТА ПЕТКА" в Етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН)

Вторник, 02 Април 2013

st petka posterНа 4 април 2013 г. (четвъртък) от 17:00 ч. в залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита гостуващата изложба „С ПРЕКЛОНЕНИЕ КЪМ СВЕТА ПЕТКА” на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр. Троян.

Прочети още...

Изложба графика ОЛЕГ ДЕНИСЕНКО (Украйна) в Националния етнографски музей при БАН

Вторник, 20 Август 2013

oleg denisenko grafika

 

Прочети още...

Изложба „България: Съкровище на Словото” в Европейския парламент

Петък, 08 Март 2013

slvo 4662Изложбата е подготвена от учени от Института за литература при БАН

На 27.02. в Европейския парламент в Брюксел, зала “Йехуди Менухин”, беше открита изложбата „България: Съкровище на Словото”.

Прочети още...

Изложба „СПОМЕНЪТ ДИША. Проф. дфн Тодор Иванов Живков – човекът, ученият, учителят”

Четвъртък, 04 Юли 2013

pokanaspomenat dishaНа 9 юли 2013 г. (вторник) в 18 часа в залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) ще бъде открита изложбата „СПОМЕНЪТ ДИША. Проф. дфн Тодор Иванов Живков – човекът, ученият, учителят”.Изложбата е фокусирана върху основни моменти от живота и дейността на проф. Живков. Тя не е само документална, нито само етнографска, още по-малко – механичен сбор от двете. Включените архиви, документи, снимки, лични вещи, предмети от бита, научни трудове, теренни тетрадки и др. диалогизират с експонираните етнографски материали от Чипровския край от колекциите на Етнографския музей към ИЕФЕМ при БАН и Историческия музей – Чипровци.Тази изложба е нашият спомен за професор доктор на филологическите науки Тодор Иванов Живков. Спомен за човека и изследователя, който не се боеше да разрушава порядъка в науката, да полемизира с утвърдени теоретични модели, за учителя, който обичаше да въвлича своите събеседници, колеги и ученици, в научни дебати. Тя е нашият диалог с него в днешния ден, когато той трябваше да навърши 75 години.

Прочети още...

Изложба „Възроденият монумент на Цар Освободител – Александър II“

Вторник, 22 Януари 2013

monumentПод заглавието „Възроденият монумент на Цар Освободител – Александър II“ в Националния археологически музей e представeна специална изложба, посветена на историята, реставрацията и консервацията на Паметника на Царя Освободител в София.

Прочети още...

Изложба „150 години от рождението на академик Владимир Иванович Вернадски”

Четвъртък, 04 Юли 2013

vernadski plakatОткриване на 8 юли 2013 г. от 16.00 часа в централната сграда на БАН.В календара на ЮНЕСКО за 2013 година е включено честване на 150 години от рождението на академик Владимир Иванович Вернадски (1883-1945) – световно известен руски учен-енциклопедист, общественик, мислител и хуманист.Владимир Вернадски започва своя научен път от минералогията, но с право се счита за един от основателите на геохимията, биогеохимията и радиогеологията. Неговото учение поставя ноосферата (сферата на човешката мисъл и разум) на пиедестал в поредицата от фази на развитие на планетата след геосферата (неживата материя) и биосферата (биологичния живот).„Хората живеят в биосферата, те са нейна съставна част, но именно те – с варварските си действия – могат да я погубят и да предизвикат гибел на планетата.” – предупреждава ученият още тогава. Според него съществува и друга перспектива, при която човечеството, разширявайки границите на знанията си за природата и запазвайки нейните богатства, може да преобразува биосферата в ново и висше състояние – ноосфера. Това е нова сфера на хармония и разум.

Прочети още...