facebook

Научният архив към БАН представя изключително ценна изложба в Силистра, за празника на града

Сряда, 11 Септември 2013

ban sgradaНа 12 септември 2013 г.,от 12 .00 часа, в Регионалната библиотека “Партений Павлович” в гр. Силистра, Научният архив към БАН ще представи изключително ценна изложба “Картини от българските земи. 19 век.”, с нова и сензационна информация за авторите на произведенията.

До този момент изложбата е била известна като “Картините на Феликс Каниц”, но екип на “Научния архив” към БАН е издирил и установил истинските художници. 

За първи път, от 128 години насам, изложбата ще бъде представена с автентичните заглавия на картините и с имената на  художниците, които действително са ги рисували – Л. Петровиц и А. Ригер, вдъхновени от скиците на пътешественика и голям приятел на България Феликс Каниц.

Новата информация е получена благодарение на оригиналния каталог на изложбата на тези картини, организирана във Виена през 1885 год. Документът е открит в библиотека Райърсън в Института по изкуство в Чикаго, САЩ.
Откриването на този каталог, който дава изключително ценната нова информация за картините, е направено от директора на “Научният архив” към БАН доц. Ружа Симеонова, с изключителната помощ и съдействие на д-р Димитър Драндийски от Виена.

В рамките на празника на град Силистра, доц. Ружа Симеонова ще представи и книгата си “Силистра 1849 – 1900 г.”. Научният труд съдържа архивни документи, свързани със Силистра и региона. Документите са от архива на Националната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”.