facebook

Изложба „В паяжината на дантелата” в Етнографския музей

Петък, 13 Септември 2013

nanduti023На 17 септември 2013 г. (вторник) в 17.30 ч. в Етнографския музей (пл. „Княз Александър I” 1) ще се открие изложбата „В паяжината на дантелата”, организирана от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и неформална група СедянкаТА.

Ще бъдат представени както старинни образци италианска, руска, френска и българска дантела, така и съвременни авторски произведения. 

Експонатите са изработени с дантела на совалки, известна у нас като калоферска или брюкселска, фриволитé, шита дантела кене и други все по-рядко срещащи се техники.

Изложбата ще продължи до 21 септември 2013 г. В последния ден посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на разнообразни умения на майстори от Русия, Италия, Франция и България. На международния приложен семинар „Ръкоделието днес – начини за поддържане на уменията и традициите” участниците ще споделят своя опит по опазване и предаване на традиционните техники. Възраждането на интереса към тях създавa перспективи за съхранението им за бъдещите поколения.