facebook

Изложба „Ядрената наука за обществото” в БАН

Вторник, 22 Октомври 2013

izl dsc 0012-001Изложба на тема „Ядрената наука за обществото ИЯИЯЕ-БАН - трансфер на знания, иновации, технологии и образование” представя Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика до 31 октомври 2013 г. в Централното фоайе на БАН (ул. 15 ноември, №1). Директорът на Института доц. Димитър Тонев откри официално изложбата и представи успехите в работата на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика - БАН, който тази година отбелязва 41 години от основаването  си.

inrne

По време на откриването бе прочетен поздравителен адрес от името на Министерство на икономиката и енергетиката. Председателят на фонд „Научни изследвания” проф. Пламен Мишев поздрави организаторите и гостите на изложбата, като им пожела все така добре да представят българската наука по света.

Повече за  изложбата:

I. Постери
За участието на България в експеримента LHC на ЦЕРН – българският принос за Нобеловата награда по физика за 2013г. за Хиггс бозона...; За бъдещия циклотрон; За ядрената енергетика и ядрената безопасност след Фукушима; За избрани елитни европейски проекти: CORONA и SARNET2; За ядреното гориво; За прословутите стрес-тестове на АЕЦ Козлодуй; За единствената високопланинска обсерватория на Балканите - БЕО „Мусала”; За уникалния телескоп MAGIC; За авангардната асоциацията EURATOM; За екзотичното  изследване на археологически находки; Още ядрени методи за оценката качеството на виното; Детективи на нелегалния трафик; Как рекултивирахме местата на уранодобива ... и още:  С каква кошница отидоха нашите ученици на  Межд. турнир на младите физици вТайван и по света през 2013? и Как бизнеса се стимулира от членството на България в ЦЕРН - Бюро ЦЕРН на 14 години и др.

II. Експонати и демонстрации 
На дозиметрия и анализ на радиоактивност с портативни прибори и прибори, използвани за анализ на радиактивни материали, обект на нелегален трафик - демонстрации на изложбата и/или прием на посещения (на групи ученици и граждани ) в Института; Изделия на Базата за развитие и внедряване, ИЯИЯЕ БАН произведени за Обединения институт за ядрени изследвания, Дубна, Русия; Експонати/постери на фирми, изпълняващи поръчки на ЦЕРН;  Изложба на публикации на ИЯИЯЕ – колко тежи науката и по какво ни разпознават в Европа и света?

III. Анимации, презентации и слайдшоута и др. представяния
Анимации на теоретични модели; Презентации за Центъра за обучение и за Обучението на докторанти; Обща презентация за ИЯИЯЕ БАН; Слайдшоу за Международния турнир на младите физици;  Презентация/слайдшоу за Базата за развитие и внедряване към ИЯИЯЕ и филми и клипове от YouTube ....Филм за ЦЕРН и LHC „4% вселена”; LHC  рап; Филм за телескопа Magic, и не на последно място … представяне на медалист/и от  Международния турнир на младите физици (Тайван) и други състезания

IV. Дни на отворените врати на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН(групови посещения на ученици и граждани по заявка)
Посещения на:  лабораторията по рентгено–флуоресцентен анализ – най-чудноватата лаборатория, изследвала всичко от мишлета до наши, антарктически пингвини (не забравяйте арктически са белите мечки) през водорасли и миди и оценяваща регулярно чистотата на прочутите български билки ...;  лабораторията за анализ на радиоактивни материали, обект на нелегален трафик – пред вас са почти детективи от трилърите за ядрен тероризъм ... и накрая учебния и изследователски реактор –един от най-безопасните – там ще видите всичко както е било, включително командната зала, от която дълго време се водеше популярното предаване „Мрежата” и това, което ще бъде ...; Като финал или начало, сме ви приготвили изненада - среща с  истински участници в откриването на Хиггс бозона, с лека ръка популяризиран като „божествената частица” – от тях може да научите неочаквани неща – колко години е било нужно десетки хиляди учени, строители и инженери да се трудят къртовски денонощно за да произведат този невероятен и най-скъп експеримент и физическо откритие в историята на човечеството – Хеопсовата пирамида и другите чудеса на света бледнеят пред него, а така също това ли е най-скъпо струващата Нобелова награда по физика;   всичко заедно с прекрасен филм за ЦЕРН, експеримента с Големиия адронен колайдер и радостта на откривателите ...

Обща информация

Начало: 8.30ч., понеделник, 21.10.2013; Край: 13ч., четвъртък, 31.10.2013г.
Работно време: понеделник – сряда, от 9 до 17ч.; четвъртък, 21.10.2013: до 13ч.
Официално откриване: 11ч., вторник, 22.10.2013;

Заявки за групови посещения на учащи се: Асен Кюлджиев, тел. 088-6801205,  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Адрес на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН: бул. Цариградско шосе, 72, София 1784; Адрес на Българската академия на науките: ул. 15 ноември, 1, София 1000
Отговарящ за изложбата и информация: Бойко Вачев, тел. 0887 56 30 69,51),  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

pictures1222224433