facebook

195 редки и уникални експонати от гръцки музеи гостуват в Националния археологически институт с музей към БАН

Петък, 08 Ноември 2013

doc5876567Експозицията „Непреходен отпечатък в историята – съкровища от гръцките музеи“ ще бъде отворена за посещение от 7 ноември 2013 г. до 9 февруари 2014 г. в Националния археологически музей в София.

Изложбата представя 195 редки и уникални експонати, които датират от неолитния период (VІ-то хилядолетие пр. Хр.) до края на ХІХ век включително и са част от колекциите на Националния археологически музей, Нумизматичния музей и Музей Керамейкос в Атина, Археологическия музей в Аргос, Археологическия музей в Делфи, Археологическия музей в Ламия, Музея на византийската култура в Солун и Археологическия музей в Тива.

Това е първата експозиция, гостуваща в България, която представя така всеобхватно знаковите периоди от гръцкото археологическо и историческо наследство. Нейната подготовка е продължила три години, като участие в подбора и представянето на предметите са взели водещи гръцки специалисти в археологията и музейното дело.

Експонатите илюстрират големите постижения на древните гърци в областта на политиката, търговията и просветата, предават непреходните послания на олимпизма и осветяват аспекти от живота на големи личности, които са оставили своята незаличима следа в историята. Изложени са златни и сребърни монети с голяма нумизматична стойност, печати, накити и керамични съдове. Находките не просто впечатляват с изящната си изработка, но са и ценен исторически извор за развитието на гръцката култура и нейната роля  в световната цивилизация.

Експозицията е под патронажа на посолството на Република Гърция в София и се реализира от Националния археологически музей в Атина и Нумизматичния музей в Атина.

“Такъв род изяви допринасят за поддържането на нашата културна памет, за припомнянето и запознаването на днешните хора със съществени аспекти от живота на нашите предци, с тяхната нужда от разграничаване и идентификация, с вековните борби за политическо, икономическо, духовно и културно надмощие, с процесите на утвърждаване на демократични принципи на обществения ред като свобода на словото, изразяването на възгледи и отстояването на мненията, с въпросите за религията, образованието, грамотността, развитието на писмеността, посредством която се разпространяват знанията и идеите, с общочовешките идеали, идващи от древността и оказали влияние върху развитието на изкуството и литературата.” – каза в приветствието си, при откриването на изложбата, зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов /пълен текст на приветствието/  

dsc 1385

Експозицията е организирана в седем теми. Първата тема, „История на печатите”, представя изящно изработени печати от глина, злато и полускъпоценни камъни от неолита до късната бронзова епоха.

Втората тема, „Велика е страната, която владее морето”, разказва за мореплавателните умения на древните гърци, които изградили тяхното превъзходство по море и ги превърнали в основна сила в Средиземноморието през античността.

Темата „Демокрация и образование” се фокусира върху изключителния принос на Гърция във формирането на демокрацията като концепция на управление, в политическата история, философията, науките и образованието.

„Олимпийският идеал” е следващия раздел, който представя чрез разнообразни находки различните аспекти на олимпийските игри, състезанията и победителите и най-вече духа на „честната игра”, възроден в съвремието след възстановяването на Олимпийските игри през 1896 г.

Петата тема е посветена на Персийските войни и ключовото значение, което те имат за развитието на античната европейска цивилизация.

Темата „Владетели, белязали историята” представя чрез монети и скулптури някои от най-великите владетели през античността, сред които Александър Македонски, Юлий Цезар и Константин Велики.

Последната тема, „От Олимп до небесата”, разглежда развитието на религията от гръцкия Додекатеон (дванадесетте олимпийски богове) до налагането на християнството. 

Сред най-важните артефакти са микенски златен пръстен-печат, съкровище от персийски златни монети, мраморен портрет на Александър Велики, златни монети и изящно изработени керамични съдове с митологични сцени.

 Eкспонати от изложбата  
„Непреходен отпечатък в историята – съкровища от 
гръцките музеи“ 
в Националния археологически музей в София 
под патронажа на Посолството на Република Гърция в България