facebook

Изложба „Градът, околията, областта... в следосвобожденските години“

Сряда, 27 Ноември 2013

pokana burgas-2Откриване: 3 декември 2013 г. (вторник) от 16:30 ч. в галерия “Академика” на БАН, ул. “15 ноември” № 1.Изложбата „Градът, околията, областта... в следосвобожденските години“ е една реализирана идея след подписан меморандум за сътрудничество между Областна администрация – Бургас, Община Бургас и БАН за дейности в рамките на Регионален академичен център – Бургас.

Тя е и добро начало за бъдещи съвместни изяви на Научния архив на БАН и с останалите регионалните академични центрове в страната.Експозицията е  подготвена съвместно с РДА – Бургас и показва резултатите от общите усилия на сътрудниците от двата архива, Областната администрация и Общината на град Бургас. Първото й представяне бе в подкрепа на кандидатурата на града за Културна столица на Европа през 2019 г.  За експонирането и в София бе привлечена и ЦБ на БАН, която представя книги, свързани с Бургас.

Изложбените табла, допълнени с архивни документи, фотографии и литература дават възможност да се проследи историческото развитие на Бургас след 1878 г., в т.ч. и административните промени, въведени в страната след 1901 г. Именно тогава територията на Бургаски окръг достига 1170. 2 кв. км. Не по-малко впечатляващо е и показаното благоустрояване и разширяване на Бургас и неговото утвърждаване като курортен град. През 1887 г. започва отчуждаване на множество частни имоти за направа на улици и булеварди, които да обновят града и му придадат европейски вид.

Посетителите могат да видят най-старите археологически проучвания, важни моменти от живота и дейността на първите бургаски кметове, строителството на ж. п. линията Ямбол-Бургас, катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, пристанището, обособяването на крайморския булевард, изследвания на български учени за Черноморското крайбрежие и др. Важен акцент в изложбата са и документите за развитието на обществото – църква, училище и читалище в града.

Убедени сме, че тази кратка, но наситена с информация разходка в миналото на Бургас и легиона ще привлече вниманието на медии и граждани.